2017-05-09 13:24:36• hírek • Szatmár.ro

Tízméteres májusfát állítanak a régi városközpont parkjában

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Május 12-13-án tartják Szatmárnémetiben a Szatmári Német Kulturális Napokat. Lesznek színházi előadások, kulturális rendezvények, sör és strudli is.

A Svábházban kedden tartott sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a megyei és városi NDF a közelgő Szatmári Német Kulturális Napok programját. A rendezvény részletes műsorát Leitner János megyei elnök, Hölczli Josef városi és regionális elnök, valamint Boér Ádám és Rist Gabriella városi alelnökök ismertették.

A kétnapos rendezvény pénteken a 10 órakor kezdődő, a Kis Muck történetét bemutató színdarabbal indul, a Theaterlaboratorium Bukarest tagjai előadásában, a Svábházban. 14 órakor a prefektúrán fogják megünnepelni a Német-Román Barátsági Szerződés aláírásának 25. évfordulóját, 18 órai kezdettel pedig az Északi Színházban fog fellépni a Nagyszebeni Radu Stanca Színház.

Szombaton lesz a rendezvény legérdekesebb momentuma. A Svábházban tartott délelőtti gyermekünnep keretében fogják a gyerkőcök feldíszíteni azt a 10 méter magas fenyőfát, amit felszalagozott májusfaként 14 órakor fognak felállítani a régi főtér parkjában, a városi karácsonyfa helyén. Ősi pogány eredetű ünnep a német nyelvterületen a májusfaállítás, ezzel hódoltak annak idején az erdő istenének. A méretes fenyőfa az Avasból származik és a Svábházból 10-15 férfi a vállán viszi majd át a parkba fúvószenei kíséret mellett. A fát pedig gépi segítség nélkül állítják majd fel a helyére. Mint Boér Ádámtól megtudtuk: Németországban a falvak azon versengenek, hogy kinek lesz magasabb májusfája - viszont mostanában már a tűzoltóság segítségét kérik a fa felállításához.

A májusfa környékén sátrakat is állítanak, ahol a sváb falvakból származó bor, német sör és természetesen strudli is kapható lesz. Strudlit egyébként öt Nagykároly környéki falu asszonyai sütnek. A jó hangulatot német néptánccsoportok fellépése emeli majd.

A Szatmári Német Kulturális Napok a Schwabenpost újság alapításának 10. évfordulóját ünneplő kiállítással zárul - ám a kiállításmegnyitót további kulturális programok fogják színesíteni több helyi néptánccsoport fellépésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: